marți, 6 noiembrie 2012

Calathea




Descriere
Genul Calathea cuprinde circa 300 de specii permanent verzi, perene, originare din regiunile subtropicale ale Americii de Sud. Se cultiva pentru frumusetea lor si pentru efectul decorativ caracteristic conferit de frunzele elipsoidale ; acestea prezinta pe fata superioara desene in nuante de verde inchis si verde deschis (culorile difera in functie de specie) carora le corespund pe fata inferioara frumoase desene maronii. Contrastul de culori obtinut, formele si distributia desenelor de pe frunze amintesc intr-un fel de penele de paun. Cateva specii, cum e si Calathea crocata produc si flori portocalii gratioase.

Multe dintre speciile de Calathea au fost incluse in genul Maranta, fiind foarte asemanatoare cu plantele apartinand acestui gen. Inflorescentele plantei Calathea crocata (cunoscuta si sub numele de «flacara eterna») sunt globulare, de culorile orange sau rosu, au foma ascutita, astfel incat, par a fi niste mici torte in flacari care sunt tinute in apropierea frunzelor dese.
Cultivare si ingrijire
Calathea creste bine intr-un ambient umed, la umbra si la temperaturi nu mai mici de 18 grade Celsius. Daca radacinile au ocupat ghiveciul, replantarea se efectueaza in martie, in perioada de repaus vegetal. Pentru aceasta operatie, folositi un compost dens, imbogatit cu elemente nutritive.
Temperatura
Optimul termic pentru dezvoltarea plantei se situeaza intre 18-25° C. Evitati amplasarea in zone expuse la curenti de aer (determina caderea frunzelor) si la razele directe ale soarelui (provoaca arsuri pe frunze). Pe durata iernii temperatura nu trebuie sa scada sub 15°C.
Inmultire
Se face primavara devreme (februarie-martie) prin divizarea tufei. Dupa plantare, ghivecele cu noile plante se tin la umbra, intr-un mediu cu umiditate ridicata.
Udare
Vara se reomanda pulverizarea frunzelor cu apa, deoarece in lipsa unei umiditati ridicate frunzele se rasucesc si capata culoarea bruna. Periodic este necesara stergerea frunzelor de praf cu o carpa umeda. Pe timpul verii se va uda abundent (chiar zilnic in perioadele foarte calduroase), pe timpul iernii udarile se vor diminua atat cat sa se mentina pamantul umed intre 2 udari
Boli si daunatori
Parazitul cel mai periculos este paianjenul rosu, care poate infesta fata inferioara a frunzelor - se combate cu acaricide specifice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu