joi, 20 septembrie 2012

Muscate-Pelargonium

Specii Pelargonium:




Pelargonium zonale: Tulpina si ramificatiile sunt groase si cu tendinta de a se lemnifica usor la baza. Frunzele sunt lung petiolate, rotund-reniforme, lobate, marcate spre mijocul limbului de o pata maronie. Florile simple sau involte sunt colorate rosu, roz, violet si alb.

Pelargonium grandiflorum: Tulpina este puternic ramificata, iar lastarii au un grad mai mare de lemnificare la baza. Frunzele au limbul usor gofrat, pronuntat rotund, aspru la pipait. Florile sunt mari, 5-7cm in diametru. Caracteristicele sunt petele mari, catifelate, in nuante inchise de rosu pana la aproape negru, la baza petalelor.

Pelargonium peltatum: Este muscata cu frunze de iedera. Frunzele usor ondulate pe margine, inchise la culoare si sensibil suculente, sunt stralucitoare. Florile cu diametrul corolei de 4-5 cm pot fi simple sau involte, unicolore sau bicolore.



Soiuri
Pelargonium Citronella

















Pelargonium-glutinosum

















Pelargonium cordifolium

















Pelargonium australe














Pelargonium grandiflorum
















Pelargonium peltatum















Descriere


Muscata este o planta perena capabila sa vegeteze si sa infloreasca permanent atunci cand dispune tot timpul de conditii favorabile. Iarna, insa, poate fi tinuta in repaus, in conditii de spatii racoroase si udare redusa. Dar, este mai bine ca in fiecare an sa se produca plante tinere deoarece pe masura ce muscata avanseaza in varsta ramifica mai slab.

Prezinta pretentii mari fata de lumina si temperatura, mai ales sub aspectul inductiei florale. Temperatura medie optima este de 18 °C.
Lumina, influenteaza procesul de inflorire in sensul devansarii. De asemenea ea favorizeaza cresterea, plantele fiind mai viguroase si cu un numar sporit de ramificatii. In general muscatele au nevoie de spatii luminoase, ele suportand bine si soarele direct, mai putin insolatia asociata cu aerul uscat. In ceea ce priveste durate zilei, muscatele sunt indiferente.
Udarea se face in cantitati moderate de apa fara sa se lase sa stagneze in farfuria ghiveciului deoarece muscata nu suporta excesul de umezeala.
Prefera spatiile bine aerisite.
Substratul poate fi alcatuit din telina, pamant de frunze, nisip, mranita, turba fibroasa.
 Ingrijire

  • Ciupirea varfului plantei tinere, deasupra a 4 5 frunze, este necesara pentru a stimula ramificarea de la baza.
  • Aplicarea a doua, trei tratamente pentru crestere.
  • Transvazarea: pe masura ce plantele cresc, folosind acelasi amestec de pamant ca la plantarea in ghivece a butasilor inradacinati.
  • Eliminarea prafului de pe frunze si afanarea amestecului din ghivece- sunt lucrari obligatorii si se fac cel putin odata pe luna.

Bolile si daunatorii muscatei:

Putregaiul cenusiu este boala la care muscata este cel mai sensibila. Aceasta ataca planta in orice stadiu daca temperatura este moderata si umiditatea ridicata.

Un daunator este musculita alba de sera.


Tehnologia de cultura
Substratul: Se foloseste un substrat bine drenat, cu pH-ul 5,5-6,5, fertilizat initial.
Semanatul
Se seamana in ianuarie-martie pentru inflorire din aprilie; in mai-iunie pentru inflorire din iulie, iar pentru ghivece suspendate  se seamana la inceput de noiembrie.
Germinatia dureaza 5-10 zile la 21-25oC. Necesita lumina pentru germinare. Inainte de semanat se trateaza substratul cu fungicid. Semintele se acopera usor cu vermiculit. Se mentine substratul umed, nu ud. Se evita soarele direct prin umbrirea suprafetei semanate.
Rasadul
Din stadiul 2 se reduce umiditatea, dar substratul nu trebuie sa se usuce. Se fertilizeaza la 75 ppm N. In timpul stadiilor 3 si 4 fertilizantul se creste la 200-250 ppm.
Transplantarea
Se face la 2-3 saptamani, cate 1 planta/ghiveci de10-12 cm sau 2-3plante/ ghiveci de 25-30 cm sau ghiveci suspendat.
Fotoperioada/Lumina
Este planta neutra la durata zilei. Pelargonium este o planta acumulatoare de lumina. Intensitatea ridicata a luminii si ziua lunga determina infloritul si scade timpul de cultura. Iarna si primavara devreme, lumina suplimentata imbunatateste cresterea si calitatea plantei. Intensitatea luminii trebuie sa fie de cel putin 5 000 lx pentru o buna crestere, intre 10-35 klx este considerat optimul. Se evita deficitul de lumina la aparitia radacinilor si la inflorit. Deficitul de lumina determina alungirea lastarilor si frunze mari. Vara, plantele se protejeaza impotriva luminii prea intense (> 50 klx), deoarece poate inhiba cresterea.
Temperatura
Muscatele cresc la 18-20oC. Temperatura medie din timpul zilei trebuie sa fie de 18oC, iar diferentele zi/noapte nu trebuie sa fie mai mari de 4oC. Daca temperatura medie este mai mica de 16oC, timpul de cultura va creste. Temperaturile mai mici de 10oC determina colorarea frunzisului in rosu, iar temperaturile mai mari de 30oC determina clorozarea foliajului. Temperatura ridicata scade timpul de cultura, dar in acest caz sunt necesare tratamente cu regulatori de crestere. Plantele pentru vanzare timpurie trebuie calite treptat la 12-15oC pentru 14 zile. Muscatele curgatoare nu tolereaza inghetul.
Fertilizarea
Se fertilizeaza saptamanal cu 250-300 ppm N. Se evita nivel ridicat de amoniu si azot. Cand apar bobocii florali se alterneaza cu un fertilizant cu mai mult potasiu. O fertilizare optima cu potasiu scade riscul de infectie cu fungi, deoarece tesuturile plantei au o mai buna stabilitate, iar coloritul foliajului si florilor este imbunatatit. Se previne deficitul de magneziu prin aplicare de sulfat de Mg de 1-2 ori, iar in caz de deficit de fier se aplica chelati de fier de 1-2 ori. Se evita fertilizarea prea concentrata, se recomanda fertilizarea de mai multe ori cu o concentratie mai mica. Asta va asigura o crestere constanta.
Sugestii de cultura
Substratul trebuie sa fie umed, dar nu ud. Nu se lasa sa se usuce. Dupa plantare se trateaza cu fungicid impotriva atacului de Botrytis, Rhizoctonia si Pythium. Muscatele obtinute din seminte au o buna ramificare si nu necesita ciupirea varfurilor. In cazul in care se doreste totusi ciupirea lastarilor, aceasat se face cind lastarii au 3-5 noduri. Se are in vedere ca o ciupire intirzie inflorirea cu cca 2 saptamini.
Se evita excesul de umiditate a substratului si relativa in sera. 



 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu