marți, 6 noiembrie 2012

Abulition

Abutilon numit si arțar cu flori  este un arbust peren. Aceasta poate să crească de la 30 cm la 10m. Abutilon are frunze care seamana cu cele ale artarului avand in schimb flori  care variaza de la rosu pal la rosu inchis, galben si portocaliu. 

Inmultire
  • Se poate inmulti atat prin seminte cat si prin butasi plantati intr-un amestec de perlit si turba la inceputul primaverii. Acoperiti vasul cu o pungă de plastic și fixați-l cu o banda de cauciuc pentru a ajuta la menținerea umiditatii .Puneți vasul in lumina indirecta sau sub o lumină fluorescentă până când planta a crescut apoi transpaltati-o intr-un ghiveci.

Apa si ingrasamant

·        Folosiți apă caldă și menține solul umed uniform. Solul trebuie să fie bine drenat; utilizați un recipient cu o gaură în partea de jos și puneți-l într-o tavă pentru a elimina excesul de apă.
Folosiți un îngrășământ lichid solubil la fiecare două săptămâni în timpul sezonului de creștere in primăvara și vara. Alternativ, utilizați o granula cu  eliberare lenta de îngrășământ o dată pe an la inceputul primaverii.

Tăiere și transplantul

·        Taierea se face la sfarsitul iernii pentru a stimula cresterea si inflorirea. Transplantarea într-un recipient mai mare se face atunci când rădăcinile încep să se înmulțească din partea de jos a vasului curent.

Considerații

Abutilon creste cel mai bine în zonele cu climă caldă și va trebui să fie introdusă în interior în timpul iernii în zonele mai reci. Abutilon interioar  necesita lumina indirectă de la o fereastră la sud-vest de preferat.
 


Specii
Abutilon theophrasti
  • Abutilon theophrasti denumirea vine de la Theophrastos botanist grec. Aceasta planta ajunge la maturitate la o înălțime de 1 până la 4 metri, și are frunze mari în formă de inimă, cu o textură catifelată. Din iulie pana in octombrie, Abutilon theophrasti produce flori galbene si portocalii, care sunt fiecare între 0.5 cm și 1 cm în lățime. Florile produse de aceasta planta apar in grupuri. Aceasta planta prefera să crească în locuri uscate, insorite.
Abutilon Palmeri
  • Abutilon Palmeri este mai frecvent menționată ca nalba indiana Palmer. Acest arbust ajunge la maturitate la o înălțime de 4 până la 8 metri și are un frunziș dens. Frunzele de  Abutilon Palmeri au margini zimtate. De-a lungul verii, aceasta planta produce flori galbene cu cinci petale care seamănă cu flori de mac. Dupa ce florile au înflorit, copacul produce fructe rotunde de 1cm diametru, care sunt matasoase  la atingere.
Abutilon parvulum
  • Abutilon parvulum, denumit în mod obișnuit nalba pitica indiana ,este un arbust peren, care la maturitate ajunge la o înălțime de 1 până la 3 metri. Este originar din Arizona, California, Colorado, Nevada, New Mexico, Texas, și Utah. Acest arbust produce flori rosii, portocalii, galben  din aprilie până în iunie.
Abutilon wrightii
  • Abutilon wrightii este cunoscuta ca nalba indian Wright. Aceasta planta este un arbust peren care creste mai putin de 0.3 inalt si este nativ la New Mexico și Texas. Abutilon wrightii a fost numit dupa Charles Wright, un colector botanic care a trăit 1811 - 1885. Aceasta planta produce flori galbene cu cinci petale și cinci sepale și sunt modelate ca stelele. Frunzele acestei plante sunt lobate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu