marți, 6 noiembrie 2012

Dracaena

Dracena (Dracaena) este o plantă originară din Africa tropicală și insulele Canare. Ușor de cultivat și întreținut, dracena este o plantă spectaculoasă datorită frunzișului bogat și aspectului exotic. Se potrivește creșterii în ghiveci și este recomandată și începătorilor în arta grădinăritului.

Plantare
Dracena poate fi înmulțită prin semințe sau butași. Însămânțarea se realizează primăvara, într-o ladă preferabil încălzită electric, astfel încât planta să beneficieze de temperatura constantă de 27C. După ce plantele par suficient de rezistente, pot fi transferate în ghivece proprii.
Pentru a obține butași, se taie tulpinile laterale sau vârfurile plantei, care se împart în segmente de 7 centimetri. Acestea se tratează la capătul inferior cu pulbere de hormoni rizogeni, se plantează într-o ladă cu turbă și nisip, în raport 1:1, care se acoperă. Odată ce au prins rădăcini, pot fi transplantate în ghivece separate.
Deoarece înmulțirea dracenei este destul de pretențioasă, cel mai simplu este să achiziționați plante tinere de la magazinele specializate.  Odată la 1-2 ani, mutați planta în ghiveciul cu diametrul imediat următor.
Îngrijire
Dracena necesită un loc luminos, dar ferit de acțiunea directă a soarelui și o temperatură de minim 15C.
Planta suferă deopotrivă când este prea multă umezeală și când pământul este prea uscat. Ud-o frecvent cu cantități mici de apă și stropește-o cu apă periodic. Asigură un bun drenaj al pământului prin plasarea unor bucăți de teracotă sau piatră de râu la baza ghiveciului.
Dracena este una dintre plantele care trebuie să intre în repaus iarna. Odată cu sfârșitul toamnei, ud-o din ce în ce mai rar, dar nu lăsa pământul să se usuce complet. Menține în continuare temperatura ambiantă de peste 15C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu