marți, 6 noiembrie 2012

Yucca


Specii:

Yucca elephantis: Creşte la 1-2 m înălţime. Are funze liniare, de culoare verde strălucitoare cu nuanţă albăstruie aşezate în rozete. În cultură există Yucca cu trunchi şi fără trunchi. Trunchiul poate avea înălţime diferită şi poartă două sau mai multe rozete de frunze. Yucca fără trunchi are o singură rozetă de frunze. În condiţii de apartament nu înfloreşte.

Cultura:
Înmulţirea se face prin butaşi de vârf (rozete) care se pun la înrădăcinat pe parapeţi în perlit nefolosit, turbă sau nisip. Se plantează la adâncimea de 3-4 cm.
Butaşii se fasonează cu un briceag bine ascuţit pentru a evita strivirea ţesuturilor în momentul tăierii. Se fixează bine în substratul de înrădăcinare pentru a nu rămâne goluri de aer la baza butaşilor.
La temperatura de 18 -21 °C şi umiditatea de 65-75 % înrădăcinarea se produce în 25 - 30 zile.
După înrădăcinare butaşii se trec la ghivece de 7-9 cm în diametru, într-un amestec format din : două părţi turbă, o parte pământ de frunze, o parte pământ de ţelină, o jumătate parte mraniţă şi o jumătate parte nisip.
Lucrări de întreţinere:
Transvazarea: pe măsură ce cresc, cel puţin odata pe an (primăvara) în amestec de pământ identic cu cel în care s-au plantat butaşii înrădăcinaţi. După 5-6 ani când plantele ajung la dimensiuni mari, transvazarea se face odată la 2-3 ani.
Fertilizarea: în perioada caldă a anului se face odată la zece zile, iar în restul anului o dată la 3 - 4 săptămâni.
Eliminarea prafului de pe frunze : cu un burete înmuiat în apă călduţă
Afânarea pământului în vase : odată pe lună pentru a asigura în substrat un regim normal de apă şi aer.
Dăunători:
Păduchele ţestos, păianjenul roşu.
Pretenţii faţă de condiţiile de mediu:
Faţă de lumină are pretenţii ridicate. Vegetează foarte bine în camerele cu ferestre pe expoziţiile sudice, vestice şi estice. Dă însă rezultate bune şi pe expoziţiile nordice. Pe expoziţiile sudice se fereşte vara de razele directe ale soarelui.
Este pretenţioasă faţă de umiditatea din sol. Se udă odata la 2 - 4 zile vara şi la 9 - 10 zile iarna.
Faţă de temperaturi manifestă pretenţii reduse şi poate fi cultivată atât în încăperi reci cât şi calde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu